Damernas detektivbyrå av Mccall Smith




Image result for Damernas detektivbyrå
 Damernas detektivbyrå av Mccall Smith
Recension:
Jag valde Damernas detektivbyrå av Mccall Smith för litterär analys. Boken handlar om en privat detektivbyrå som är led av huvud karaktären Mma Precious Ramastowa. Hon alltid ville göra någonting i sitt liv, hon lovade sin dödande far att hon ska åstadkomma med sitt liv. Hon löser vanliga människor problem med sina okonventionella metoder och är en hjälpsam kvinna som liter inte på man. Första fyra kapitel i boken berättar om Mmas uppväxt i afrikansk bakgrund och hennes relation med sin far. Kapitel 5 beskriver hur hon lyckas öppna detektiv byrån. Resten av bok handlar om olika brottfall och bedrägerier löste av Mma.
Texten utspelar sig både i då och nutiden. Års tiden för huvud handlingen är 1990 och utspelade tiden är inte så lång. Förutom första fyra kapitel av hennes uppväxt är texten utspelad över relativt kort tid. Boken blickar fram och tillbaka i tiden. Författaren har sig själv levt i Bostwana och det därför han utspelade handlingar i tiden han bodde i landet. Romans miljön är livet i Bostwana som binder läsaren till vackra landskap och charmig vardag.
Damernas detektivbyrå är en lätt läst deckare som är skriven i Engelska av Mccall Smith men är översatt på Svenska av Pedar Carlsson. Boken är indelad i olika kapitel och nästan varje kapitel introducerar nya karaktärer, vilken håller spänning nivån hög. Författarens stil är ledig och språk är vardagligt. 
Författaren berättar historien från sitt eget perspektiv och det känns som han har upplevt och sett vad han berättar. Detta perspektiv växlar till jag-berättare också. Jag tycker Mccall valde all vetande författaren stil för att hålla mystik och spänning i berättelsen. Likväl, hög tempot i romanen kräver att växla till jagberättare perspektiv.
Damernas detektivbyrå genre är deckare, men jag tycker den lika mycket rör andra genrer som drama och humor.  Jag har inte läst någon deckare som kan tycks vara samma som Damernas detektivbyrå. Till en viss punkt, boken kan jämföras med Agatha Christies böcker.
Mccall Smiths roman är underhållande och intresse veckande efter jag har läst första boken jag är sugen på att läsa andra deckare från författarens. Han också lyckas informera och presentera Afrikansk kultur på ett unik sätt som folk är inte medvetna om. Romanen är känslosam och varm i sina handlingar, Mmas karaktär utspeglar en feminist kvinna som är hjälpsam och ytterst mänsklig.