Litteraturjämförelse SVA 3 Brev till Julie av Jean- Jacques Rousseau och Decamerone av Giovanni Boccaccio., |
HT 17
Nu har jag läst två skönlitterära utdrag. Det första är “Decamerone; tredje dagens andra novell”(D) i läroboken Svenska som andraspråk 2&3 av Åkerberg& Christian. (D) Utdraget skrivet av en italiensk författare Giovanni Boccaccio, som blev mest känd för sin novellsamling som publicerades år 1353 vilket tillhör medeltiden. Det andra utdraget är “Brev till Julie” (J). Det publicerades år1761 som brevromanen Julie eller Den nya Heloise skriven av en fransk författare, Jean- Jacques Rousseau. Hans verk placeras under upplysningen och romantiken.
I båda utdragen är huvudtemat kärleken, men av olika slag. I (D) får vi träffa en av drottningens stalldrängar, som blev måttlöst förälskad i sin härskarinna, och eftersom det var en omöjlig kärlek, letade han efter att släcka sin oförståndiga lust. Det får vi se i olika citat “han mycket väl att hans kärlek var helt omöjlig “(s.149) och “han skulle försöka förena sig med henne genom list” (s.150). För att nå sin passion spelar han kungens roll och på det sättet får han sin chans att gå till drottningens rum och stilla sin hetaste passion med henne genom list. I (J) beskrivs kärleken från en lärare till sin elev Julie som också blev kär i skribenten:” Ni har lovat mig vänskap; sätt er därför in i min villrådighet och försök att hjälpa mig.” (s.21) som betyder att det är en ren kärlek i jämförelse med kärleken i (D), men likheten i båda utdragen är den omöjliga kärleken eftersom i (J) får de inte heller träffas, där Julies mamma är en orsak till att de inte kan mötas.
Det som rör huvudkonflikten i båda utdragen är att båda männen vill nå sin dröm och båda upplever i sitt inre att de har rätt att träffa sin älskling, men i verkligheten var det omöjligt.
I båda utdragen finns moraliska dilemman. I (D) beskrivs att kungen var i en besvärlig situation att välja antingen att leta efter rivalen och därmed orsaka sig själv och sin fru vanära och skam eller att lämna bedragaren fri. Då valde kungen att hålla tyst: "Den som gjorde det må inte göra om det igen! Gå i Guds frid!” (s.152). I (J) finns ett dolt moraliskt dilemma som ligger bakom skribentens ord: "vilket steg klokheten föreskriver i dylika fall, när intet hopp finns, och hur mycket det än kostat på mig, skulle även ha tagit detta steg,” (s.21) och “att er port tillslutes för mig, jaga bort mig på vad vis er täckes; av er kan jag uthärda allt, men jag kan icke frivillig fly er.” (s.22). Här upplever skribenten att han är i en besvärlig situation, antingen att offra sin kärlek och hålla sig borta från sin älskling Julie för att inte förlora sin värdighet eller att träffa sin älskare och förlora sin värdighet genom Julies mammas förnedrande ord.
När det gäller berättartekniken i (D) använder författaren tidsförlopp som består av en ramberättelse, vilket betyder att författaren Boccaccio skrev sin novell som innehåller 100 berättelser med en ramberättelse, som binder ihop hela novellsamlingen. Där flyr tio personer från pesten till en liten by utanför Florens och bestämmer sig för att fördriva sin tid genom att berätta noveller. En av de personerna är Pampinea, och det var hennes tur att berätta sin berättelse i en kronologisk allvetande form i tredje person-form t.ex. Han kände i sitt hjärta” (s.149). I (J) ser vi tidsförloppet in media res och förrättaren är i jag-form t.ex. “jag måste fly er, min fröken” (s.21).
I (D) beskrivs miljön i palatset där stämningen är lugn och tyst och alla jobbar som vanligt, medan i (J) beskrivs ingen plats, så vi kan se en stor skillnad i miljön mellan båda utdragen.
Språket i (D) är ganska lätt, eftersom författaren använde ett vanligt språk. Jag kan förstå nästan allt som händer utan problem och han använde också en enkel stil. Däremot är språket i (J) väldigt svårt att förstå eftersom skribenten använde ett poetiskt språk t.ex. “dem hon nu i detta syfte...” (s.22), meningsbyggnaden ”Å min sida erfor …"(s21) samt använde han formuleringar som känns tunga.
Slutligen utifrån allt ovan konstaterar man att det finns stora skillnader mellan båda utdragen förutom temat, som är den omöjliga kärleken.