Damernas detektivbyrå av Mccall Smith




Image result for Damernas detektivbyrå
 Damernas detektivbyrå av Mccall Smith
Recension:
Jag valde Damernas detektivbyrå av Mccall Smith för litterär analys. Boken handlar om en privat detektivbyrå som är led av huvud karaktären Mma Precious Ramastowa. Hon alltid ville göra någonting i sitt liv, hon lovade sin dödande far att hon ska åstadkomma med sitt liv. Hon löser vanliga människor problem med sina okonventionella metoder och är en hjälpsam kvinna som liter inte på man. Första fyra kapitel i boken berättar om Mmas uppväxt i afrikansk bakgrund och hennes relation med sin far. Kapitel 5 beskriver hur hon lyckas öppna detektiv byrån. Resten av bok handlar om olika brottfall och bedrägerier löste av Mma.
Texten utspelar sig både i då och nutiden. Års tiden för huvud handlingen är 1990 och utspelade tiden är inte så lång. Förutom första fyra kapitel av hennes uppväxt är texten utspelad över relativt kort tid. Boken blickar fram och tillbaka i tiden. Författaren har sig själv levt i Bostwana och det därför han utspelade handlingar i tiden han bodde i landet. Romans miljön är livet i Bostwana som binder läsaren till vackra landskap och charmig vardag.
Damernas detektivbyrå är en lätt läst deckare som är skriven i Engelska av Mccall Smith men är översatt på Svenska av Pedar Carlsson. Boken är indelad i olika kapitel och nästan varje kapitel introducerar nya karaktärer, vilken håller spänning nivån hög. Författarens stil är ledig och språk är vardagligt. 
Författaren berättar historien från sitt eget perspektiv och det känns som han har upplevt och sett vad han berättar. Detta perspektiv växlar till jag-berättare också. Jag tycker Mccall valde all vetande författaren stil för att hålla mystik och spänning i berättelsen. Likväl, hög tempot i romanen kräver att växla till jagberättare perspektiv.
Damernas detektivbyrå genre är deckare, men jag tycker den lika mycket rör andra genrer som drama och humor.  Jag har inte läst någon deckare som kan tycks vara samma som Damernas detektivbyrå. Till en viss punkt, boken kan jämföras med Agatha Christies böcker.
Mccall Smiths roman är underhållande och intresse veckande efter jag har läst första boken jag är sugen på att läsa andra deckare från författarens. Han också lyckas informera och presentera Afrikansk kultur på ett unik sätt som folk är inte medvetna om. Romanen är känslosam och varm i sina handlingar, Mmas karaktär utspeglar en feminist kvinna som är hjälpsam och ytterst mänsklig.

Svenska som andraspråk SVA 2&3 FLERSPRÅKIGHETENS MÖJLIGHETER

Image result for Svenska som andraspråk SVA 2&3 FLERSPRåKIGHETENS MöJLIGHETER
 Svenska som andraspråk SVA 2&3 FLERSPRÅKIGHETENS MÖJLIGHETER
                   

FLERSPRÅKIGHETENS MÖJLIGHETER  
Vanlig person kan tala mer än ett språk i dagens samhälle och det spelar inte roll om det är ens modersmål eller ett annat  språk. Att man vara flerspråkig möjlighet får man bättre förmåga att fatta ,integrera och ha bättre tillgång för att få ett jobb i sitt samhälle. Forskaren visar att desto man kan ett språk desto kan man lär lättare sig ett nytt språk och de människor som är flerspråkig  är de smartaste i världen. 
 I detta texten kommer jag att besvara vilka fördelar finns det med att vara två eller flerspråkig? 

Kim Bergström säger i sin artikel "Fördelar med flerspråkighet" (2015-03-04) "Att lära sig ett språk aktiverar hjärnan." . Författaren påpeka på vad forskaren Leena  Huss säger  .Huss är en språkvetare och forskningsledare för minoritetsstudier på Valentin-centrum vid Uppsala universitet. Enligt   författaren forskaren har visat att barnen som växer upp med flera språk har bättre metaspråklig medvetenhet  och kan lära sig nya språk lättare. Bergström förklarar att barn får metaspråkliga medveten betyder inte bara använda språket utan barnen uppmärksamma, diskutera och reflektera om språket t.ex. barnen  frågar vad är likheter och skillnader mellan olika språk och hur funkar det . Detta i sin tur förstärker  andra ämne än språket och leda att man bli smartare .  Även om barnen  på detta sätt aktiverar hjärnan genom att träna  olika språk och parata de verkar det hjärnan på positivt sätt  och bli starkare och smidigare säger Bergström.   därmed  säger författaren att man känner sig en närmare person av samhället. 

 Suzanne Schlyter, professor i Romanska språk vid Lunds universitet säger också i  en artikel "Bara fördelar med flerspråkighet" (2006-12-13) av författaren  Annika Henning  att flerspråkiga barnen blir de mer flexibla och toleranta " finns det många undersökningar som visar att de så småningom blir mer flexibla och toleranta mot andra barn eftersom de fått erfarenhet från olika kulturer.". 
Barnen  blir mer intelligentare när de kommuniceras ock frågar t.ex. om olika ord på olika språk  och det betyder att man presterar mycket mer i skolämnen berättar Schlyter . 

Slutligen fattar /tycker man att både artiklarna är överens  om att man kan många språk finns det  mycket fördelar med . Fortfarna i  både artiklarna visar att forskarna anser att barnen som kan flera språk  har de mycket  bättre möjlighet att kommunicera i samhället och smartare än  de andra som har ett gemensamt språk . Det betyder också