Argumenterande text Röda rummet Ali Haji SVA
Boken Röda rummet skrevs av August Strindberg år 1879. Boken blev en stor framgång och ett välkänt epokgörande verk, som hade skapats. Boken ses som starten på den nusvenska litteraturepoken för 80-talet. Boken kretsar kring Strindbergs vedermödor genom figuren Arvid Falk. Boken var ett genombrott i samhället som skildrade positionen i det Stockholmska livet, nämligen att ingen vågade kritisera de falska sanningarna i en genial stilkonst. Strindbergs verk blev den första moderna romanen i svensk litteratur.
För det första avslöjar Strindberg samhällets klasskillnader när han beskriver skådespelarens ställning i det stockholmska livet på 1870-talet. Skådespelarna som var talang, har gott hjärta och har rena samveten att de få dåliga roller på teatern, medan skådespelaren som tillhör högre klassen och har bra status får de bästa rollerna i teatern, till exempel: Rehnhjelm var en av de goda skådespelarna, när Falander beskrev skådespelaryrket som ett dåligt och farligt yrke. I detta citat står det ”Nåväl, denna böjelse är strak...” i kapitel 14 (s.143). För att vara en konstnär på den tiden bör man ha en bra bakgrund, bra position, men den fattiga konstnären fyller inte kraven i samhället, avslöjar Strindberg, vilket har skapat mycket diskussion i författarens samtid och det var en ljuspunkt i detta mörker som visar klasskillnaden i samhället.
För det andra kritiserar romanen olika samhällsfrågor. Religionen var en av de som Strindberg trodde att människorna som har en ideal bildform följer inte sina ideal hela tiden, i boken visar författaren sitt perspektiv, när han kritiserar pastorns dubbelmoral på ett ironiskt sätt: ”Pastorn tog sin hatt, drack ur sitt glas...” i kapitel 13(s.137).
Strindberg kritiserar också äktenskapsrelation till exempel fru Falk, som hade gift sig med Karl Falk för att Falk hade god inkomst. I kapitel 11 (s.116) står det ”det var mitt fel lika som hans, ...”. Strindberg säger att det är skam att skaffa barn utan äktenskap och därför dödades barnen av Gud.
För det tredje använde författaren Strindberg de nya stavningsreglerna i Röda rummet. Man kan se att ”dt” som beteckning för ”t” ljud ändrats till “tt” eller “t” t.ex. (“värderadt” blev “värderat”) och att ”hv” och “f, fv” som beteckning för “v” ljud ändrats till “v” t.ex. (“hvilken” blev “vilken”) och (“af” blev “av”), vilket gav hans verk en vändpunkt i svenskskrivningens historia.
Avslutningsvis kan man konstatera att det finns en mängd olika samhällsproblem, som blev belysta i romanen Röda rummet bland annat religionen, äktenskapsrelationen och klasskillnaden, vilket väckte starka känslor bland publiken på 80-talet. Dessutom spelar de nya svenska stavningsreglerna en viktig roll inom den svenska litteraturhistorien i förvandlingen från nysvenska till nusvenska perioden. Författaren Strindberg avslöjar olika samhällsfrågor som ingen vågar diskutera och därför räknas Röda rummet som den första moderna romanen i svensk litteratur.
Du kan köpa Röda rummet e-bok här